Korzyści wynikające z jedzenia grzybówGrzyby są prawdopodobnie jednym z najbardziej wszechstronnych pokarmów na ziemi. Te fascynujące grzyby mogą być używane we wszystkim, od przystawek do deserów, a także są zdrowym wyborem, gdy szukasz czegoś nowego do dodania do swojego planu posiłków. Te nieco dziwne, ale całkowicie jadalne grzyby są pełne szeregu niezbędnych witamin i minerałów, których organizm potrzebuje na co dzień. W rzeczywistości, dodając tylko jedną filiżankę posiekanych grzybów do swojej diety każdego dnia, możesz mieć możliwość znacznego zwiększenia spożycia witaminy D, potasu, miedzi i manganu. Oto kilka kolejnych korzyści płynących z jedzenia grzybów.

W grzybach jest dużo błonnika i antyoksydantów

Z tylko jedna filiżanka grzybów zawiera około trzech gramów błonnika, te jadalne grzyby są świetną opcją dla tych, którzy chcą podnieść ich spożycie tego niezbędnego składnika odżywczego. W rzeczywistości badania wykazały, że spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i niektóre rodzaje raka. Może on również pomóc w promowaniu zdrowych bakterii jelitowych.

  • Ponieważ ludzki układ pokarmowy może wchłonąć tylko około 10% błonnika pokarmowego, dodanie większej jego ilości do diety może pomóc w uzupełnieniu ewentualnych niedoborów.
  • Grzyby są szczególnie bogate w antyoksydanty, czyli substancje, które mogą pomóc w zwalczaniu negatywnych skutków wolnych rodników w organizmie.

Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które powstają podczas normalnego metabolizmu i które, jak wykazano, przyspieszają proces starzenia. Chociaż dokładna ilość antyoksydantów w grzybach nie została jeszcze ustalona, badania wykazały, że są one doskonałym źródłem tych istotnych składników odżywczych. Wykazano, że spożywane antyoksydanty wspierają zdrowy układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów, zapobiegają chorobom serca i spowalniają oznaki starzenia.

Mogą pomóc chronić przed chorobami serca

Codzienne spożywanie grzybów może pomóc obniżyć cholesterol, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Jedno z badań wykazało, że dodanie zaledwie jednej filiżanki grzybów do codziennej diety może obniżyć całkowity cholesterol o 11%. Podczas gdy cholesterol jest niezbędny dla organizmu, posiadanie zbyt dużej jego ilości może zwiększyć ryzyko zawału serca lub udaru. Ale obniżające cholesterol działanie grzybów może nie być ograniczone tylko do osób je jedzących. W rzeczywistości, niektórzy badacze uważają, że właściwości antyoksydacyjne grzybów mogą być w stanie obniżyć cholesterol u ludzi w ich otoczeniu, jak również.